FÅ 20% RABATT PÅ SANDSTORM 4A, 4E OCH 4S TANKVÄSKOR! ANVÄND KODEN SANDSTORM20 I KASSAN.

ENDURISTANS HISTORIA

LÖSA PROBLEMET

Redan år 2000 drömde David och Isabel, ett ungt par från Winterthur (Schweiz) om att utforska världen. De ville se olika kulturer, de ville korsa Sahara och slå läger mitt i Australiens vildmark. David ägde en gammal och ganska sliten Kawasaki KMX 125 smutscykel, Isabels åktur var en Honda CM125. Naturligtvis var 125cc-cyklar inte rätt fordon för sådana ansträngningar, men Isabel och David gav det ett försök ändå. De gav sig av till Tunisien i juli och begav sig rakt mot Saharas utkant. Jo, de lärde sig den hårda vägen: Det finns bättre säsonger att resa i öknen än sommaren, det finns mer lämpliga kläder för att åka i varmt väder och det finns mer lämpliga cyklar för riktig terrängåkning. Men den viktigaste lärdomen var: Använd inte redskap av låg kvalitet. Även om deras tankväskor kom från en välkänd leverantör, klarade deras nitade remmar inte ens halvvägs genom denna resa utan att gå sönder.

Ändå njöt Isabel och David av friheten och äventyren som enduroresor gav dem. Efter några mindre resor i Europa gav de sig av för att utforska den australiensiska vildmarken och korsade Saharaöknen. Att köpa två KTM 640 Adventures hade löst problemet med de olämpliga cyklarna under tiden, men problemet med bagaget kvarstod. Deras tankväskor fortsatte att underhålla dem med dragkedjor som fastnade, krossade nitar och allmänt dålig användbarhet. Dessutom misslyckades remmarna på deras sadelväskor då och då och att sy detsamma blev en vanlig lägereldsaktivitet. Så en natt under sin andra Australienresa 2006 började de i ljuset av sina strålkastare skissa sin idé om den idealiska tankväskan (som senare blev Sandstormen) och den idealiska uppsättningen sadelväskor (senare kända som Monsoonväskorna) ).

 

GÖR DET EN AFFÄR

Till Isabels förvåning nöjde sig David inte med att skissa. Efter resan chattade han med några vänner och Christoph, en vän från den schweiziska KTM Adventure Club, var leken för idén att förverkliga den drömmen. Enduristan grundades officiellt i april 2008.

Nu var den första utmaningen att faktiskt designa den allra första produkten, Sandstorm tankbag. Att skissa på snygga idéer är en sak, men att göra en riktig, tuff produkt av dessa idéer är en helt annan kopp te. David kombinerade sina kunskaper som maskiningenjör med sina mycket begränsade svetsfärdigheter för att bygga en dragprovrigg. De följande veckorna slet vi hundratals spännen, remmar och tygprover i bitar bara för att hitta de tuffaste komponenterna för våra behov. En begagnad symaskin fullbordade vår pool av maskiner och gjorde det möjligt för oss att göra några första funktionella prototyper (du behöver inte nämna att våra syfärdigheter perfekt matchade våra svetsfärdigheter). Under en av dessa sessioner uppfann Christoph den expanderbara volymteknologin, som lade till patentering av samma till vår uppgiftslista.

Ungefär ett år, många prover och en provtur i Sahara senare, kom vår första beställning. Lastbilens bakdörr öppnades och vi kunde inte låta bli att tänka "vem fan ska köpa alla dessa tankväskor?"

 

GÖR DET EN FRAMGÅNG

Vi ville aldrig ha externa medel i Enduristan. Så, med begränsade ekonomiska resurser, var den andra utmaningen att göra Sandstorm Tankbag känd. Eftersom vi inte kunde spendera mycket pengar på annonser, presenterade vi det på det schweiziska KTM Adventure Meeting och Christoph reste i Tyskland och Schweiz för att besöka potentiella återförsäljare. Vi måste erkänna att det här var en ganska frustrerande tid: De flesta återförsäljare är inte angelägna om att lägga till ytterligare ett märke till sitt sortiment, oavsett kvalitet, funktioner eller användbarhet. Men några av dem delade vår entusiasm för sandstormen och slog till. De flesta av dem är fortfarande ombord och har idag hela Enduristans produktsortiment. Å andra sidan insåg vi att kunderna verkligen gillade vår Sandstorm Tankbag. Du vet, när du utvecklar en produkt riskerar du alltid att bli lite för mycket kär i den. Men dina egna känslor spelar ingen roll, det enda som räknas är kundfeedback och detta var - till vår lättnad - mycket positivt.

Under 2010 kunde vi teckna den första utländska partnern, Motorcycle Adventure Products från Australien, som fortfarande finns ombord idag. 2011 presenterade vi vår andra produkt, Monsoonväskorna. Därefter fortsatte bollen att rulla och tog fart. Fler produkter följde, fler internationella partners kom ombord. Christoph och Isabel drog sig ur den operativa verksamheten och vår marknadschef Stefano blev delägare i gengäld. Men två saker förändrades aldrig: Vi är fortfarande ett litet privatägt företag med en hand full av entusiastiska medarbetare som verkar från en lada i Schweiz. Och vi tycker fortfarande om att cykla äventyrscyklar.

 

VEM ÄGER ENDURISTAN

Enduristan är fortfarande helt privatägt av grundarna David och Isabel Jenni, Christoph von Ow och vår marknadschef Stefano Bucher.

Enduristan Owners Christoph von Ow Stefano Bucher David Jenni Isabel Jenni

Foto Credit: Fabian Durrer, Jiri Kudrna, Berend Lagers, Enduristan